A budapesti kisállatok egészségéről

Szeretné, ha sokáig Önnel lennének kedvencei és elkerülnék a megbetegedések is őket? Minden kisállat tulajdonos tudja, hogy állatot tartani bizony igen nagy felelősség. A víz és az étel biztosításán túl azonban számos olyan feladat van vele kapcsolatban, amelyet érdemes szem előtt tartani. Legyen szó akár kutyáról vagy macskáról, a kezdeti időszakban legalább annyi odafigyelés szükséges, mint az évek múlása során. A testi épség megőrzésén túl pszichésen is foglalkozást igényel az állat, hiszen ha ezt nem kapja meg, az szintén betegségekhez vezethet. Lássuk, mire érdemes ügyelni akkor, ha egy bundás négylábúval osztjuk meg életterünket!

Fontos a megelőzés!

Mindegy, hogy kutyára vagy macskára esett a választás, a rendszeres orvoslátogatás alapvető az egészség megőrzéséhez. Nem csak a szükséges injekciókat kaphatja meg ilyenkor kedvencünk, hanem egy általános állapotfelmérésre is sor kerülhet, mely során akár fény derülhet egyes betegségekre, vagy az ezekre való hajlamra. A betegségek nem csak bennünket, embereket érhetnek utol, hanem sajnos kedvenceinket is. Gondolunk itt az olyan legelterjedtebbekre, mint a megfázás, a nátha, és persze az ennél sokkal komolyabbakra is. A daganatos betegségek éppen úgy előfordulhatnak kedvenceinknél is, mint nálunk, és sajnos a gyomorbántalmak, ízületi problémák sem ismeretlenek az állatok számára.

Minőségi táplálás

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megelőzésre, hiszen az egészséges életmóddal nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy négylábú társaink minél tovább velünk legyenek, és a legjobb egészségnek örvendhessenek. A megfelelő táplálásra érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni. Ez az a pont, amelyen nem szabad spórolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magasabb árszínvonalat képviselő tápok nem csak fehérjében gazdagabbak, de tartalmazzák azokat a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek a kutyák és a cicák számára is rendkívül fontosak.

Kerülendő az elhízás!

A mozgásszegény életmód az állatok körében is gyakori probléma. Különösen így van ez akkor, ha a négy fal között tartjuk kedvencünket. Az elhízás és az ebből fakadó egészségügyi kockázatok megelőzése érdekében a táplálás gyakoriságára, minőségére és mennyiségére célszerű ügyelni, és a megfelelő mozgásteret is biztosítanunk kell kedvencünknek. Ezzel kapcsolatban hasznos cikkeket találhat a http://www.royalcanin.hu/ weboldalon. Ma már számos olyan eszközt kaphatunk, amellyel biztonságosan kivihetjük akár cicánkat is a szabadba. Természetesen macskahámmal óvjuk attól, hogy fára másszon, ennek ugyanis akár súlyos baleset is lehet a következménye és habár a kisállat hamvasztása Budapesten lehetséges opció, igyekezzünk minél későbbre halasztani ezt. Felelős gazdagként mindenki megtalálhatja a módot arra, hogy kedvence kiélhesse a szaladgálás iránti vágyát, mellyel ugyanakkor egészségének megőrzése érdekében is sokat tehetünk.

Egészségmegőrzés egész évben, Budapesten

Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelően gondozzuk kedvencünket. A vedlés időszakában segítsük a folyamatot gyakori átkeféléssel. Ezzel időben észrevehetjük azt is, ha élősködők vannak a bundában, és azonnal megkezdhetjük a kezelést. A kullancsokra éppen úgy figyelni kell, mint a nyári hőségben az árnyék biztosítására. Sajnos nem felesleges megemlíteni azt, hogy melegben soha ne hagyjuk az állatot a parkoló autóban, ugyanis a kedvenc elvesztésével járhat az óvatlanság. Már a tavaszi-őszi időszakban is érdemes ennek kockázatát elkerülni, hiszen számolni kell azzal, hogy a gépjárműben milyen hőség lehet a kinti 20 fok ellenére is. A felelős állattartás ott kezdődik, hogy igyekszünk emberként tisztelni kedvenceinket és lehetővé tesszük számukra a biztonságos, egészségben leélt életet.kisallat-hamvasztas

Updated: