A Crohn-betegség diagnosztizálása

A Crohn-betegség a bélrendszer bizonyos szakaszainak krónikus gyulladása. A Crohn-betegség diagnosztizálása nem ennyira egyszerű, mert a betegség ismeretlen eredetű, mely egyre nagyobb számban fordul elő a jóléti társadalmakban. Nagyon fontos a kezelés minél korábbi megkezdése, hiszen a cél a gyulladás csökkentése, esetleges megszüntetése. A betegség még „gyerekcipőben jár”, hiszen először 1932-ben számolt be róla egy amerikai belgyógyász, Burrill Bernard Crohn.

A crohn betegség kialakulásának okai

Az okai ismeretlenek, de nagy valószínűséggel a rossz táplálkozási szokások, a genetikai chron-betegseghajlam, a dohányzás és a pszichés okok mind-mind szerepet játszanak a betegség kialakulásában, – illetve később – rosszabbodásában. Az erre irányuló kutatások szerint a férfiak és nők is ugyanolyan számban betegedhetnek meg a Crohn-betegséggel. A legtöbb diagnosztizálás a 14-25 éves korú beteg körében történik, de sajnos egyre nagyobb számban jelenik meg ez a betegség a még ennél is fiatalabb korosztályban. Szintén kutatások bizonyították, hogy a fehérbőrűek között kétszer olyan gyakran fordul elő ez a fajta gyulladásos megbetegedés. Magyarországon jelenleg körülbelül 15 000 embert érint a Crohn-betegség.

A crohn betegség tünetei

Tünetei a következőek lehetnek:

  • gyakori has fájdalom (gyakran a jobb oldalon),
  • görcsök,
  • puffadás,
  • hasmenés (néha fájdalmas székletürülés, véres széklet),
  • fogyás,
  • gyengeség,
  • láz,
  • sipolyok,
  • tályogok kialakulása,
  • valamint ízületi panaszok.

A betegség két fázisa váltakozik a pácienseknél: a nyugalmi időszak és a fellángolási szakasz. Az előbbinél szinte alig észlelnek tünetet, az utóbbinál az adott emésztőrendszeri szakasz gyulladása belobban, a tünetek súlyosbodnak. Ilyenkor ajánlott a diéta szigorúbb betartása. Mindenki máshogy tolerálja a különböző élelmiszereket, ezért érdemes megfigyelni magunkon, hogy bizonyos ételcsoportokra hogyan reagál szervezetünk, betegségünk. Ez nagyban megkönnyítheti életünket, diétánkat.

Crohn-betegség diagnosztizálása orvosilag

Ha a fent felsorolt tüneteket – huzamosabb ideig – észleljük magunkon vagy valamelyik hozzátartozónkon, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A vizsgálat különböző szakaszokból állhat. Először – az alapos kikérdezés után – széklettenyésztéssel és laborvizsgálatokkal próbálják feltárni a bajt. Majd hasi ultrahang vizsgálat, végbéltükrözés, endoszkópia, gyomortükrözés, valamint kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok is szükségesek lehetnek. Egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálás és a Crohn-betegség diagnosztizálása után különböző kezelésekkel lehet a betegséget kordában tartani. Első és legfontosabb az egyénre szabott diéta. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszerek szedését vagy akár műtétet is javasolhat az orvos. A fizikai segítségen és kezelésen kívül mostanában már lehetőség van a lelki támogatásra, gyógyításra is. Ebben nyújt segítséget például a kilencvenes évek közepe óta Magyarországon is működő Crohn-Colitises Betegek Egyesülete, amelynek keretein belül az érintett betegek támogathatják egymást, valamint tarthatják egymással a kapcsolatot.

Crohn betegség gyógyítása

Mivel a Crohn-betegség gyógyíthatatlan, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek kezelése a lehető leghatékonyabban megtörténjen, ezzel könnyebbé téve a beteg mindennapi életét. Ebben segíthet, a jól összeállított, személyre szabott diéta. Ebben a legszakszerűbb segítséget a dietetikus nyújthatja. Mivel a diétát mindig az adott egyénhez és annak állapotához, valamint ízléséhez kell igazítani, ezért minden esetben érdemes megkeresni egy megfelelően képzett szakembert, aki segít ebben. A jelen egészségügyi ellátásban sajnos nem mindig van mód az alapos, személyre szabott diéta összeállítására, ezért érdemes lehet egy privát szakembert is felkeresni, aki minden esetet külön és egyénileg kezel.

Miből áll a crohn beteg diéta?

Az ajánlott diéta általában kerüli az alkoholt, a magas rosttartalmú ételeket, az erős fűszereket és a tejet. Helyettük magas szénhidrát és fehérjetartalmú, valamint zsírszegény ételeket ajánl, melyek a gyógyszeres kezelés mellett nagyban hozzájárulhatnak a páciens jobb közérzetéhez. A dietetika fejlődésével ma már egy ilyen komoly betegséggel is lehet szinte teljes életet élni. Egy egyénre szabott, jól kialakított diétával manapság már nem kell éhezni, vagy minden finom ételről lemondani. A Modern Dietetika szakembere segít a változatos, finom és kiegyensúlyozott étrend kialakításában.

 

A cikk összeállításhoz köszönjük a szakértelmet:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323