Mikor lehet szükség mellkisebbítő műtétre?

Sokaknak alkati adottság a gyönyörű és nagy mell, de sokszor sajnos egészségügyi kockázatokkal is jár. A jelentős megnagyobbodás akár fizikai panaszokat is okozhat, hiszen a mellkisebbítés műtéti útonhát és a vállak fájdalma napról napra erősödik. A mellkisebbítő műtét szükségessége ekkor erősödik fel, hiszen jelentős könnyebbséget nyújthat egy megfelelően elvégzett beavatkozás.

A nagy melleknél gyakoriak a gombás elváltozások és a gyulladásos bőrelváltozások is gyakorta visszatérnek. Akiknek nem testi adottság a nagy mell általában szülés és szoptatás után panaszkodnak mellnagyobbodásról. Azok a hölgyek, akik hízásra hajlamosak szintén mellnagyobbodásról szoktak beszámolni kezelőorvosuknak. Ezeknél az eseteknél a mell bőre és a mirigyállomány is megnagyobbodik és ez a testi elváltozás akár lelki problémákat is okozhat viselőjének. A lelki problémák és a fizikai panaszok együttes hatása sok élet megkeserítője. Ezért van lehetőség tb támogatás igénylésére, hogy a nem esztétikai, hanem egészségügyi okból történő beavatkozásra lehessen állami finanszírozást kérni.

Mi történik a konzultáció során?

A klinikánkon dolgozó plasztikai sebész kollégával lehetőség nyílik egy konzultációra, melynek során egy vizsgálat is történik. A vizsgálat végén a páciens megoszthatja problémáját orvosával és elmondhatja, hogy milyen változást szeretne viszontlátni a tükörben a beavatkozás után. Plasztikai sebészeink fotók segítségével meg tudják mutatni, hogy milyen változásra lehet számítani, illetve még a hegekről is tudnak fényképeket mutatni, amelyek a különféle műtéti fajtáknál természetesen eltérhetnek, itt megnézheted. A megbeszélés végén a laboratóriumi vizsgálatok átbeszélése következik, amelyek elengedhetetlen részét képezik a mellkisebbítő műtéteknek.

A kezelőorvos a laboratóriumi vizsgálat mellé természetesen belgyógyászati vizsgálatot is elrendelhet, ez esetenként változó. Szó esik a konzultáción a műtéti érzéstelenítés lehetőségeiről, az esetlegesen bekövetkező szövődményekről, az otthoni ápolás mikéntjéről. Ilyenkor a teljes gyógyulási szakasz átbeszélésre kerül, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy pácienseink teljes mértékben tisztában legyenek azzal, hogy egy ilyen műtét mivel jár. Ezekre a műtétekre akár a család többi tagjának sem árt felkészülni, hiszen a gyógyulás időszakában a nehéz fizikai munkáktól a páciens teljesen eltiltásra kerül. A megbeszélés alatt az információk birtokában már könnyű lesz eldönteni, hogy melyik beavatkozás mellett döntsön, illetve melyik megoldás az, amely a pácienshez a legközelebb áll. A tájékoztató végén egy vizsgálati lap is kitöltésre kerül, amelyen minden szerepelni fog, ami a konzultáción elhangzott. Ez tulajdonképpen egy jegyzőkönyv, amelyhez mind a plasztikai sebésznek, mind pedig a páciensnek tartania kell magát.  Ezt a lapot a sebész és a páciens is aláírásával látja el.

 

Mellkisebbítő műtét

Mivel a túlságosan nagy emlők a súly miatt megnyúlnak, ezért a bőrt és magát a emlőkisebbités plasztikávalkötőszövetet is megnyújtják, emiatt ereszkednek meg tulajdonképpen a mellek. A nagyon nagy mellek esetében pontosan ezért nem elég a mellek felvarrása, hiszen pár nap múlva ugyanúgy megereszkednének súlyuknál fogva. A műtétek során pontosan ennek elkerülése érdekében az emlőállomány egy részt is eltávolítjuk. Ezt a típusú műtétet csak 18 éves életkor felett vállaljuk el, hiszen addig az emlők fejlődésben vannak. Viszont amikor nagyon súlyosak a panaszok és iszonyú fájdalommal jár a mellek cipelése, kivételt lehet tenni, de csak nagyon indokolt esetben. Súlyos panaszok esetén tehát a 18 éves kor alatti műtéteket is elvégezzük. Minden páciensnek elmondjuk, hogy mellkisebbítés során, mivel érintjük az emlő mirigyállományát, a tejutak is sérülhetnek. A műtét után a mellek szoptatásra való alkalmassága csökken, ezzel mindenkinek számolnia kell.