Terhességi cukor értékhatárok

 

Terhességi cukor értékhatárok megállapítása vérvétellel

A terhességi cukor értékhatárok megállapításához nem elegendő a rendszeresen aktuálissá váló laborvizsgálat. A cukorterheléssel kifejezetten a cukorértékeket mérik. Ehhez 75 ml glükóz és 250-300 ml víz keverékét kell meginni öt percen belül. A vércukor értékét két órával később mérik, s ha az 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegségről beszélhetünk. Abban az esetben, ha a határérték alatt van a mért, akkor még nem áll fenn a betegség, de a vizsgálat elvégzése néhány héten belül mindenképpen szükséges. A tesztelés célja nem más, mint az, hogy azonnal fény derüljön a terhességi cukorbetegségre és a megfelelő étrend beállításával sikerüljön a babát és a mamát érintő egészségügyi kockázatokat kiküszöbölni.

A diagnózis felállításának feltételei

 

  • Ha a vércukormérések során két alkalommal eléri, vagy meghaladja a 7mmol/liter értéket a vércukorszint
  • Ha a nem éhgyomorral vett vérben a vércukor értéke legalább kétszer eléri vagy meghaladja a 11mmol/liter értéket
  • Ha a második vérvétel 7,8 mmol/liter felett van,

akkor terhességi cukorbetegségről beszélünk, és dietetikus tanácsadására van szükség.

Diéta: fókuszban a szénhidrátok

Amint a teszt során terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, úgy diétát kell kezdeni, melynek kapcsán nagyon fontos a dietetikus tanácsainak betartása. A vércukorszint állandó szinten tartása a baba érdekeit is szolgálja, ugyanis a terhességi cukorbetegség következtében magas születési súly, valamint a belső szervek megnagyobbodása alakulhat ki.

 

S hogy milyen alapvető dolgokra kell ügyelni az érintett kismamáknak? Naponta legalább öt étkezés szükséges, méghozzá három óránként. A napi szénhidrátbevitel 150 gramm. Természetesen nem mindegy, milyen forrásból kerül be a szervezetbe a szénhidrát. A finomított szénhidrátok helyett mindenképpen a lassú felszívódásúakat célszerű előnyben részesíteni, így a köles, a bulgur vagy például a hajdina remek választásnak bizonyulnak, de a teljes kiőrlésű kenyerek is helyet kaphatnak a cukorbeteg étrend alkalmazói.

Mikor kell inzulinos kezelést alkalmazni?

Abban az esetben, ha a terhességi cukorbetegség a diéta hatására sem javul, akkor inzulinos kezelés válhat szükségessé. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy várandósság idején a szájon át szedhető gyógyszerek nem alkalmazhatóak. Fontos azonban, hogy az inzulinkezelés beállítása nagyfokú körültekintést igényel, és gyakori kontrollvizsgálatokkal kell meggyőződni a baba és a mama egészségi állapotának alakulásáról.

A terhesség során mért vércukor értékek tehát semmiképpen sem elhanyagolhatóak, hiszen a baba egészséges fejlődését kockáztathatjuk a nemtörődömséggel. A szakember segítségével összeállított diéta nem csak a várandósság során felszedett kilókat tartja kontroll alatt, de biztosítja a baba számára is azokat a körülményeket, amelyek szükségesek számára a kiegyensúlyozott, egészséges fejlődéshez. Az életmódnak, egészségügyi értékeknek is megfelelő étrend kiválasztásában éppen úgy segítséget nyújthat a dietetikus szakember, mint a lassú felszívódású szénhidrátok jobb megismerésében. Ha még nem fordult profihoz, ne halogassa, inkább kérjen időpontot azonnal!

Időpontot kérek